Stand-up Comedy / Стендъп Комедия

Какво е стендъп комеди (stand-up comedy)?

Stand-up comedy е жанрът в комедията на който сме отдадени аз и целият ми екип от 2012та година насам. При стендъп комедията има един човек с един микрофон на една сцена (обикновено бар или театрална сцена), който говори смешни неща от личните си изживявания и размисли.

Разлика между стендъп комедия и моноспектакъл

Трудно е да се разграничи до къде стига stand-up comedy жанрът и от къде започва театъра, но искреността и личните преживявания на комедианта са основната разлика. Един от най-важните уроци, който всеки стендъп комедиант трябва да научи е: говори за това, което знаеш. Личните изживявания правят стендъп комедията най-истинското изкуство сред всички сценични изкуства. Именно това привлича и хората в комеди клуба.

Стендъп Комедия с Иван Кирков

Тук можете да гледате няколко мои stand-up comedy клипа от канала на Комеди Клуба в Youtube:

История на стендъп комедията в България

Трудно е да се даде старт на зараждането на комедията в България. Със сигурност артисти като Тодор Колев, Камен Донев, Димитър Рачков и Слави Трифонов със своите монолози са помогнали хората да обичат да слушат един човек да им говори от сцената. Истинското зараждане на стендъп комедията като жанр и признато изкуство в България обаче бих посочил създаването от мен самия на Първи Фестивал на Комедията София през 2014 и по-късно Комеди Клуб София през 2015та година.

При създаването на фестивала на комедията през 2014та поканих много международни комедианти, които да ни покажат нивото в съответната страна и с които менажираните от мен комедианти и аз самия да се сравняваме и да видим колко много път имаме да извървим.

Създаването на Комеди Клуб София през 2015та ни даде тотално други нива на работа. Всекидневните шоута и невероятните таланти, които намерих по време на цялото ми търсене на нови хора вдигаха нивото от година на година. Целият шоубизнес гледаше тихомълком как малката ни сцена произвеждаше все повече и повече готини неща. Дори и телевизията не прескочи Комеди Клуба и през 2019та един от моите комедианти бе селектиран от БТВ като единствената възможност за водещ на новото им вечерно толк шоу. Говоря за Николаос Цитиридис или както ние в Комеди Клуба го наричаме – Додо.

Днес ( 2020 година) артистите на комеди клуба са достойни за световната сцена на stand-up comedy жанра. Въпреки всичко обаче, аз съм защитник на тезата, че един комедиант може да бъде брутално добър само и единствено на собствения си език. Именно това е причината да смятам, че талантите на Комеди Клуба трябва да се развиват и творят на нашия език, колкото и ограничен да е пазара ни.

Stand-up comedy в света

Жанрът е изключително популярен в САЩ, а по-късно и във Великобритания. Днес едни от най-известните стендъп комедианти вече са идвали в Комеди Клуб София. Сред невероятните моменти за мен и комедиантите от Комеди Клуба беше вечерта в която Луи Си Кей дойде и ни гостува в клуба, срещна се с част от комедиантите и ни даде ценни съвети.

Луи Си Кей и Екипа му с Иван Кирков и Ники Банков на сцената на Комеди Клуб София през 2019та година

Луи е един от най-добрите стендъп комедианти в целия свят и е срамота, че през 2017та година се забърка в голям скандал в САЩ. Лично аз смятам, че не е виновен, но нека не се захващаме за това.

Друг велик комедиант, с когото лично съм се срещал е Еди Изард.

Еди Изард и Иван Кирков след шоуто му, организирано от мен в Зала 1 НДК през 2017та година.

Един от най-големите рискове, които съм поемал е шоуто на звездата на Monty Python – Джон Клийз през 2019та година. Шоуто се казваше – вижте ме за последен път преди да умра и на плаката като дата на надгробния камък беше изписано: 201?. Имайки предвид, че шоуто е насрочено за 2019та година в София и трябваше да платя хонорара по участието повече от година по-рано, рискът си беше огромен. За щастие легендата на комедията дойде и феновете му останаха изключително доволни. Лично аз не съм голям фен на скеч комедията, която групата му е практикувала, но се чувствах невероятно от факта, че успяхме да свържем изворът на комедията във Великобритания и света с Комеди Клуб София и нашите комедианти по някакъв начин.

Какво очакваме от тук нататък?

Очакваме Комеди Клуб София да ви разсмива все така както и до сега. Очакваме 2020та и големите проблеми през нея не само за нас, но и за целия шоубизнес да ни помогнат да открием още по-интересни аспекти на животите си и да ви разсмиваме още повече, когато отново посетите Комеди Клуба и шоутата ни. Можете да следите и подкаст шоуто ни в Youtube каналите на Комеди Клуб София.

Подкаст на Комеди Клуба

През 2016та година, създадохме и първият все още активен подкаст в страната. Отново нещо популярно в света, което беше изключително трудно да се наложи в България. Инвестирах в студио и започнах да подготвям най-добрите стендъп комедианти в различните ни подкасти. Днес подкастите на Комеди Клуба са най-слушаните в България с над 10 милиона слушания в различните ни канали. Можете да ги намерите в Youtube, Spotify и другите големи платформи.

Защо основах Комеди Клуб София?

Още при идването си обратно в България през 2012та година, бях твърдо решен да инвестирам в стендъп комедия и да превърна жанра в толкова голям, колкото е възможно да бъде той в страна като нашата. Вдъхновение черпих от Митзи Шор, жената променила комедията в света и създала The Comedy Store в Лос Анджелис, САЩ. Именно от там са тръгнали най-великите имена на stand-up comedy жанра в света. Забавно беше как именно по тази схема БТВ търсеше и лице за вечерното си шоу. Както американските телевизии намират Джей Лено и Дейвид Летърман в Комеди Клуба в Ел Ей, така и нашата телевизия потърси директно в Комеди Клуба.

Целта ми винаги е била една – да дам на зрителите и комедиантите най-добрите условия възможни за стендъп комедия и когато го направя да натиснем развитието на комедията до нейните абсолютни лимити. Извървяхме много дълъг път, но имаме още много пред себе си. Както Луи Си Кей ми каза, когато поговорихме на една от масите в клуба ми: „Все още не сме направили шегата, която искаме да направим. Ако мислиш, че си овладял жанра и няма на къде да се развиваш вече… жалко за теб.“

Надявам се да дойдете и да видите шегите на комедиантите, които са измислили по пътя си към перфектната шега. Гледайте ги на живо в Комеди Клуба и не спирайте да ги подкрепяте, защото те, точно както и аз имат само една цел – да чуят най-силния смях на който сте способни!

stand-up comedy Bulgaria
Stand up comedy с най-готините комедианти в света. Моите приятели от Комеди Клуб София.

Подкаст на Комеди Клуба