За мен

Иван Кирков стендъп комеди
Иван Кирков стендъп комеди
Иван Кирков открива Първи Фестивал на Комедията София 2014

През 2012-а година, Иван Кирков се завръща от Австрия с цел да създаде първата компания за стендъп комедия в България – Комеди БГ. Само две години по-късно той стартира първия Фестивал на Комедията, а година по-късно открива и първия Комеди Клуб в България в градовете София и Пловдив.

За 3 години, Кирков създава Първия Фестивал на Комедията, Първия Комеди Клуб и първия все още активен подкаст в България.

През цялото време Кирков търси талантливи комедианти като от 2013-а насам организира Open Mic вечери за любителите на стендъп комедията. Именно така, Иван намира и развива талантите на хора като: Николаос Цитиридис, Васил Ножаров, Петя Кюпова, Ники Банков, Александър Деянски, Филип, Любомира Николова, Христо Радоев и всички от екипа, но нека започна от самото начало.

През 2016-а, Кирков стартира Комеди Клуб Подкаст.

БИОГРАФИЯ

Роден на 30ти август 1983та година в Стара Загора.

Завършил Езикова Гимназия „Ромен Ролан“ Стара Загора с Английски и Френски.

Иван Кирков
Иван Кирков и Луи Си Кей след първото му шоу в България Юли 2019. (Луи Си Кей в България по покана на Иван Кирков)
Иван Кирков се завръща на сцената на Зала 1 НДК след пандемията. 1 Април 2022
Иван Кирков и Кирил
По халати на училище с Иван Кирков (дясно) и Кирил (ляво).
иван кирков с васил ножаров стендъп комеди
Кирков с Васил Ножаров във Варна при първото им национално турне.

През 1997-а е приет в Езикова Гимназия Ромен Ролан. Всяка година, празникът на таланта в гимназията се превръща в негова цел да разсмее съучениците си. Организира малки скечове, но и през ум не му минава да превърне това в професия.

иван кирков с джими кар стендъп комедия
Иван Кирков и Джими Кар при работата по първото им съвместно стендъп комеди шоу в България. 2015

Баскетболът е другата му страст. Част е от основния отбор на юноши Стара Загора (ДЗУ по онова време), но и спорта дори не смее да мечтае да превърне в професия.

2000 след спечелен турнир срещу Математическата Гимназия.
Иван Кирков баскетбол - стендъп комедия.
Отборът на Хелга Баскет, ръководен от Стефан и Живко, печели купата на НАЛБ. 2014
иван кирков стендъп комеди стивън амос
Иван Кирков и Стъвън К Амос (един от най-великите чернокожи стендъп комедианти в Европа) след шоуто му в Комеди Клуб София

2002 влиза в УНСС. Налага му се да работи две от най-ужасните работи в живота му – автомивка в покрайнините на София и компютърен клуб, който се оказва същински ад.

Иван Кирков и Никола Тодороски стендъп комеди
Иван Кирков и Никола Тодороски при съвместното им пътуване в Лондон през 2014та.

В трети курс се прехвърля да учи във Виена – WU Wien.

Във Виена започва първата си работа, от която се чувства добре и полезен. Започва да работи на половин работен ден, но скоро вече прави двойни смени почти всеки ден. Основава първата си фирма през 2005 година.

иван кирков с Джими Кар стендъп комеди
Иван Кирков и Джими Кар след стендъп комеди шоуто му в България. 2016

През 2008ма превръща хобито си – игра на покер – в професионално занимание и става професионален покер играч и рекламно лице на известен бранд в покера.

stand up comedy Varna
Комедиантите на Комеди Клуб при най-голямото стендъп комеди шоу, правено във Варна – 2018та

През 2011та покерът е забранен в САЩ и Иван прекратява това занимание. Отдава се на старата си страст – комедията и литературата. Една цяла година се грижи за здравето и психиката си, които е занемарил през годините като покер играч. Невероятното напрежение, което съпътстваше тази игра му се е отразило сериозно.

stand up comedy tour Bulgaria
Stand up comedy турнето в цяла България през 2017та – Русе.

Иска да превърне комедията и в професия, но не вярва, че е възможно.

Случайно попада на видео в Youtube в което Рики Джървейс обсъжда комедията с трима от най-добрите стендъп комедианти в света – Луи С.К., Джери Зайнфелд и Крис Рок. Именно тогава решава, че ще се занимава със стендъп комедия до края на живота си, а Луи С.К. се превърна в любимия му комедиант. (Кирков е изключително радостен, че през 2019та, успява да го докара в България и да прекара една вечер заедно с него в Комеди Клуба.)

stand up comedy Bulgaria Marina and Ivan Kirkov
Stand up comedy with Ivan Kirkov and Marina Orsag. Opening of The Comedian Sofia.

Преди да се завърне в България през 2012, Кирков научава за най-известния комеди клуб в света – The Comedy Store L.A. и жената, променила комедията – Митзи Шор. Вижда, че в България не съществува нито Комеди Клуб нито каквото и да било подобно и без да губи повече време отваря сайта на Austrian Airlines и си купува еднопосочен билет за след 10 дни с фикс-идеята да създаде първия Комеди Клуб в България.

Първите дни в България спи в дома на най-добрия си приятел. Намира си малка квартира и единствения му план след това е да намери други хора, които да се интересуват от комедия. Малко по-късно през 2012та основава Комеди БГ, компанията, която по-късно ще стартира Фестиал на Комедията, ще доведе звезди като Джими Кар и Еди Изард и дори ще открие първия Комеди Клуб в България.

Горд е, че чрез Open Mic шоуто, което създава 2013-а, успява да намеря хора като Николаос Цитиридис, Васил Ножаров, Ники Банков, Петя Кюпова и всички резиденти на Комеди Клуба, които да докажат таланта си в stand-up comedy жанра.

stand up comedy with Petya and Ivan Kirkov
Stand up comedy in Plovdiv with Petya and Ivan Kirkov
stand up comedy Иван Кирков
Иван Кирков и Даниел Слос, малко след като разбират, че Даниел ще подпише за 2 спешъла с Netflix. 2017

Историята на Стендъп Комедията в България и разказа на Иван Кирков:

В един малък бар срещу Руската църква всеки няколко месеца се събираха няколко души, които говориха смешки пред приятели. Обадих се на собственичката и се разбрахме да доведа приятели и да участвам. Именно там срещнах и човекът, с когото в продължение на вече повече от 10 години съм неразделен и който по-късно се превърна в първия професионален стендъп комедиант, подписал с Комеди БГ – Васил Ножаров.

Попитах Васил за какво мечтае, а той ми каза – „Да изляза след 10 години на сцената на Зала 1 НДК.“

„Обещавам ти, че след 5 години ще го превърна в реалност.“ казах аз без дори да се замисля колко нелепо звучи всичко това.

Точно три и половина години по-късно организирах и първото ни шоу в Зала 1 НДК.

Пътят обаче беше изключително труден. В първите ни години като аматьори стендъп комедианти в България все още никой не знаеше какво точно е стендъп комедия. Хората дори не бяха чували термина. Питаха: „Това като моноспектакъл ли е нещо?“ Именно тогава Васко ми каза фразата, която използвам до ден днешен за да обясня какво е стендъп комеди: „Един човек, с един микрофон, разсмива едни хора в един клуб. Това е стендъп Комедия.“

stand up comedy NDK
Комедиантите на Комеди Клуба в Зала 1 НДК на рекордното stand up comedy шоу

През 2013та залите и шоутата ни бяха пълни поне 50% с приятели на Васко. Шоута падаха постоянно, а рекламните ни кампании бяха изключително скъпи на фона на успехите ни. Преструктурирах Комеди БГ и започнах да финансирам допълнително абсолютно всички начинания свързани със стендъп.

През 2014та година се запознах с някои от най-готините хора в стендъп комедията в Европа и на Балканите. Именно в тази година срещнах и Никола Тодороски, който се превърна в резидент на Комеди Клуб София година и половина по-късно.

Кирков обещава на публиката, че Комеди Клубът ще продължава напред.

Всичко това ми позволи да мечтая за създаването на истински Комеди Клуб. Бяхме все още доста далеч от реализирането на тази мечта.
Именно тогава ми дойде обаче идеята, на която дължа огромна част от популяризрането на стендъпа в страната – Първи Фестивал на Комедията София.

Слушайте епизодите посветени на Фестивала на Комедията в Подкаст на Комеди Клуба.

Иван Кирков с Луи Си Кей, Джо Лист, Кийт Робинсън, Ники Банков, Румен Петков и Грег Хън на сцената на Комеди Клуб София.

Създадох фестивал на който поканих да участват всички топ комедианти от Европа и Балканите, които познавах. Фестивалът се превърна в голям успех и ни показа нивото на комедията в Европа. Имахме много да учим и да подобряваме. Въпреки целия възторг обаче все още губех доста пари от абсолютно всяко начинание, дори от препълнените зали.

Стендъп Комеди с комедиантите на 1ви Април Иван Кирков
Комедиантите на Комеди Клуба след стендъп комеди шоуто на 1ви Април 2018

Обещах си, че до втория Фестивал на Комедията ще стопим разликата между България и Европа.
Вторият Фестивал на Комедията дойде толкова бързо. Направих го още по-мащабен и с още по-високо качество както на българските, така и на чуждестранните комедианти. Фестивалът беше голям успех, но непосредствено след края му имахме първите проблеми с наши партньори. Отвсякъде се опитваха да копират всичко което правим без да се интересуват нито от качество, нито от каквото и да било свързано с комедия.

стендъп комеди с Иван Кирков и Фестивал на Комедията
Иван Кирков на сцената на Комеди Клуб София при закриването на 5ти Годишен Фестивал на Комедията София 2018.

Тогава взех най-голямата стъпка в живота си – създаването на Комеди Клуб София. Търсих подкрепа от всички мои партньори по онова време, но срещах абсолютно същия отговор от всеки един от тях: „В България не е възможно да съществува Комеди Клуб.“

Иван Кирков с Любомира Николова  в Индия.

Беше ясно, че няма да получа помощ от никъде. Реших да финнсирам абсолютно всичко сам. Партньорът ми в Комеди Клуба и в живота, Любомира, ме подкрепи в това налудничаво начинание. Преструкторирах Комеди БГ и създадох Комеди Клуб София. Заложих на тази мечта абсолютно всичко за което съм работил до този момент. Нямах никаква идея какво ще правя, ако всички се окажат прави и идеята ми е неосъществима.

Първите месеци потвърдиха мнението на зложелателите ми. Публиката не беше достатъчно, разходите ескалираха постоянно, шоута падаха, а комедиантите не смогваха на програмата.

Иван Кирков, Никола Тодороски и Васил Ножаров в бекстейджа на Комеди Клуб София.
Първите трима резиденти на Комеди Клуб София- Иван Кирков, Никола Тодороски и Васил Ножаров.

На 21ви февруари 2016, целият екип на Комеди Клуба седнахме и ги попитах: „На колко души публика ще падат шоутата от тук нататък и кога ще има шоу?“

Взехме решение, че ако на шоуто има под 20 души, няма да имаме представление и ще върнем хората. Същата вечер имахме 18 души в Комеди Клуба и направихме страхотно шоу.

Иван Кирков и Николаос Цитиридис стендъп комеди
Иван Кирков и Николаос при разпределянето на комедиантите преди шоуто в Зала 1 НДК – стендъп комеди

Въпреки това обаче финансово нещата изглеждаха ужасно. Не исках да притеснявам всички, които ме следваха, но виждах как ще ми се наложи да затворя Комеди Клуба съвсем скоро, ако не започне да има повече публика. Любомира, Петя и румен бяха основата ни зад завесите, а Васил Ножаров, Ники Банков и Никола Тодороски бяха основните ми комедианти.

Иван Кирков стендъп комеди с Бира в Зала 1 НДК
Иван Кирков на финала на Фестивал на Комедията 2018 в Зала 1 НДК – stand-up comedy.

Събрах целия екип и им разказах как стоят нещата. Казахме си, че няма да се предадем без бой и започнахме денонощно да работим, за да съберем повече публика в Комеди Клуба и повече хора да разберат какво е stand-up comedy. През деня бяхме в офиса, следобед раздавахме флаери, вечер бяхме на шоута, а след шоуто подготвях следващия ден. Любомира, Румен и Петя бяха основата на екипа ни зад завесата и се справиха невероятно. Около половин година след вземането на кризисните мерки Комеди Клубът се стабилизира, а комедиантите ставаха все по-добри.
Към семейството ни се присъединиха и новите комедианти – Сашо Деянски, Николаос Цитиридис, Христо Радоев, Петя Кюпова и Филип – Любомир Попов. Всеки един от тях стартира на нашия Open Mic, като аматьор. След като видях таланта им, създадох ускорената ми програма за подготовка на комедианти и всички те станаха част от нея.

Комеди Клуб София с един от най-известните стендъп комедианти в света.
Луи Си Кей на сцената на Комеди Клуб София 2019

На 23ти Юли 2019та успях да сбъдна една от най-големите си мечти при стартирането на Комеди Клуба, а именно да организирам шоу на Луи Си Кей в София. Луи се показа като невероятен човек и подкрепи цялата кауза на Комеди Клуба, като не само дойде в самия Комеди Клуб София заедно с антоража си, но и подкрепи клуба неколкократно на следващата вечер, призовавайки хората да идват в Комеди Клуб София и да подкрепят нашите стендъп комедианти.

Иван Кирков и Еди Изард след шоуто му в Зала 1 НДК
Иван Кирков с Еди Изард след шоуто му в Зала 1 НДК през април 2017та.

Всичко за Stand-up Comedy можете да намерите тук.

Видео материали и история на стендъп комедията в България, можете да намерите тук.

Stand up Comedy в Цяла България можете да намерите тук.

Иван Кирков stand-up comedy видео